Naredite nekaj

                   dobrega zase

Čarobnost obdarovanja

Sreda, 19. december 2012

Skrivnosti brezpogojnega podarjanja

 
Le kdo v mesecu decembru ne pomisli na obdarovanje? Dobri trije možje v nekoliko različnih opravah, okrašene smrečice, prihajajoči prazniki sami po sebi vzbujajo misli na lično zavite paketke pod smrečico, na družinska druženja, omamne vonjave in dobrote na mizi.

Marsikdo podleže nakupovalni mrzlici in se v decembru prelevi v obsesivnega nakupovalca daril, ki bodo razveseljevala obdarovance ali pa vsaj izpolnila »obvezo«, ker nekaj pač moram dati.

Pasti podarjanja brez prave namere
Ko nam uspe izbrati in v pisan papir odeti darilo, pa napoči pričakovanje. Le kako se bo naš obdarovanec odzval na naše darilo? Sploh če je bilo pregrešno drago ali pa smo se res potrudili in ga skrbno izbrali, ga morda celo izdelali sami? Največkrat smo prepričani, da bo ganjen od navdušenja, mi pa bomo blesteli, se predajali občutkom pomembnosti in se okopali v navalu zadovoljstva, nad sabo, seveda.

In prav tukaj se marsikdo zlahka ujame v past podarjanja brez prave namere. Tudi sama sem se, še preden sem postala bogatejša za marsikatero spoznanje.

Spomnim se sebe, hm, kar precej let nazaj, ko sem bratu za okroglo obletnico podarila kolaž njegovih najbolj zgovornih in izjemnih fotografij, ki so zelo posrečeno opisovale njega in njegove dosedanje življenjske dogodivščine. Popolnoma navdušena nad svojim sicer za moje zanje photoshopa izjemno zahtevnim podvigom, sem iz tega kolaža dala narediti puzzle. In jih podarila v lični škatlici, skupaj s fotografijo in okvirjem. In seveda pričakovala njegov izbruh navdušenja in takojšnje sestavljanje puzzlov. Pa je deloval sicer navdušeno, puzzlov pa vsaj takrat ni sestavil. Tudi kdajkoli kasneje jih nisem videla sestavljenih in uokvirjenih. In prav čutila sem tiho razočaranje. Pa tako sem se trudila… Pa mu očitno to ni pomenilo toliko kot sem pričakovala, da mu bo.

So vam ti občutki znani? Ali čutite pričakovanje, vznemirjenje, ko vaš obdarovanec odvija darilo?
In kako se odzovete, če obdarovanec ne poskoči od veselje in se mu obraz namršči? Očitno mu ni všeč. Kaj pa če vaše darilo podari naprej? Kaj občutite? Ogorčenje? Pa da ne pomislim, koliko me je stalo? Me prav zanima, kaj bom pa jaz dobil od njega za moj rojstni dan….. Se prepoznate v takšnih mislih?
Potem se morate zavedati, da ne podarjate brezpogojno.

Ker brezpogojno pomeni, da dam s srcem, iskreno, brez pričakovanj, ker preprosto tako čutim. In moja »naloga« je tukaj končana. 

Iskrena sem v svojih občutkih in nameri, zato se s pričakovanimi odzivi na ukvarjam.

Umetnost brezpogojnega dejanja in hvaležnega sprejemanja
Kadar podarjate, bodite pozorni na svoje misli in odzive. Vzemite si čas in se malo poglobite vanje. Pred vsakim izbiranjem darila se pozorno opazujte in se vprašajte: Ali obdarujem brezpogojno ali morda želim ugajati? Kaj pa ko sami prejemate darilo in se znajdete v vlogi obdarovanca? In vam ni všeč? Večina si nadene kisli nasmešek in poišče kakšen diplomatski komentar, čeprav veste, da darila nikoli ne boste uporabljali.  Pa ste kljub temu hvaležni?

Če vaš obdarovanec ne zmore pokazati iskrene hvaležnosti, ne obsojajte. Njegov odziv vam sporoča, da prejeto darilo ni skladno z njegovimi pričakovanji.

Torej,  začnimo pri sebi.  Podarjajmo brezpogojno in sprejemajmo s hvaležnostjo v srcu. V prihajajočih prazničnih dneh bo priložnosti za novo učenje kar precej.

Obdarovanje je zanimiva izkušnja, ki odseva tudi vaš način delovanja v vsakdanjem življenju. Poskusite se osredotočiti in ugotoviti, kakšne namere se skrivajo za vašimi dejanji. Imate tudi v vsakdanjem življenju veliko pričakovanj? Ali se jezite, če se dogodki ne odvijejo po vaših pričakovanjih? Poskusite sprejeti življenje takšno kot je in pazite na svoje namere. Če so srčne, potem razočaranj ne poznate. Kadar podarjate, podarjajte brezpogojno – ne samo darila, tudi svoj čas, ljubezen, izkušnje… Ne pričakujte nekaj v zameno. Podarjate zato, ker si to želite. In sprejemajte. Vse, kar vam je namenjeno, dobite z razlogom. Poskušajte ga prepoznati, saj tudi neprijetne situacije prinašajo dragocene izkušnje in spoznanja. To so prvi koraki na pot k iskreni hvaležnosti. Za vse.

Štejejo občutki
Vzemite obdarovanje kot preizkušnjo za prihajajoče leto in potrudite se, da bodo  vaša dejanja polna brezpogojne ljubezni, saj si boste tako pričarali tisto pravo notranje zadovoljstvo. Pa še nekaj – zelo iskreno povejte, se res spomnite tetinega novoletnega darila iz leta 2007? Ne? Kaj pa vam je zares ostalo v spominu? Tisto družinsko praznovanje, ko smo skupaj prižigali kresničke na jelki, ko je dedi igral klavir in smo vsi peli, pa takrat, ko sem imela poškodovano nogo, so me prijatelji vzeli s seboj na silvestrovanje in me prijatelji cel večer izmenično nosili do avta, po restavraciji in v drugo nadstropje... Ostanejo občutki. Tisti, ki oblijejo naše srce s posebno toplino in ljubeznijo. In to šteje. Prepustite se jim in iz srca občutite radost podarjanja in hvaležnost prejemanja.

Barbara in Mark Bajc

Nazaj